BOLETIN DE LA REAL ACADEMIA GALLEGA 243
eiqu? at?panse funcionando xuntos, os catro tipos que son tan
diferenciados antre s? como puido verse. D??s motivaci?s coi
damos : fundament?s pra esplicar iste feito: unha delas ? a de
que na zona estudada te?en moita importanza os productos
~~~~N N~`~\~~\\\\\\\\~\~\ \\\^^\\\\\ \\\\?\\\.
derivados do gando, polo cal ? xustificada a presenza de tantos
elementos; outra ? que a parroquia est? na outa monta?a e
c?seque sempre hai all x?neros de vida arcaicos, debido aos con
dicionamentos xeogr?ficos que dificultan as comunicaci?s e im
po?en unha especializaci?n das econom?as. Por esto derradeiro
at?pase ? veira dos elementos m?is antergos outros chegados
en tempos m?is recentes.
Agora imos facer algunhas comparanzas antre as catro m?
quinas mazadoiras pra discutir a problem?tica das s?as morfo
lox?as. 0 m?is antergo ? o tipo A, propio das culturas pastoriles,
e hoxe est? en retirada en toda Espa?a, inda que en alg?s luga
res empr?gase na zona da Cabrera (Zamora). Empreg?use nas
monta?as do N. O. e Norte da Peninsula; pero hoxe ? moi dif?cil
atopar este trebello de tipolox?a prehist?rica.
O tipo B e moito m?is moderno e at?pase m?is espallado
pola Galiza.
O tipo C est? axeitado pra o uso da fusa, pois ?sta soia pode
servir pra mazar o leite nunha ola, como de feito false en moitas
partes da Galiza, e co??cese nas provinzas de Cru?a e Ourense