242 BOLETIN DE LA REAL ACADEMIA GALLEGA
a,
i
?
?
?
? ,
~
A?
? i
?
?
?
?
parafuxa, t?pase a caixa e faise mover aqu?la do cume pra.
abaixo e ao rev?s.
TIPO D. (Vide debuxo D).?Ten a forma dun cilindro ? que:
se engadiran dous troncos de cono semellantes. Pola parte de
arriba, leva unha boca pra lle botar o leite (a) e un par de
asas (b), e na punta dun dos troncos de cono leva unha espita
cun filtro (c) pra que saia a auga.. 0 trebello feito de cinc ten
na parte cil?ndrica unha largura de 50 cm., o di?metro do cilin
dro ? de 20 cm., e o tal do aparato, de punta a punta, ? de 86 cm..
Pra traballar co il ?nchese de leite deica as 4/5 partes da s?a.
cabida, p?chase a espita, pend?rase do teito por medio de cor
das e impr?meselle un movimento de p?ndulo. Ao cabo de media
hora p?dese destapar e ver a marcha do proceso. Pode dar de
cada operaci?n de 2 e / a 3 kilos de manteiga.
Compre engadir algunhas reflesi?s sobre estas m?quinas de
mazar o leite. 0 primeiro que chama a atenci?n ? que mentras
no resto da Galiza e dif?cil atopar mazadoiras tradicion?s (non
digo m?todos de facer a manteiga, pois distos hai de abondo),